PayQuest
info@payquest.nl
+31 (0) 85 90 21 910

Toch servicecorners in Melderslo en Swolgen

Toch servicecorners in Melderslo en Swolgen

Ondanks bezwaren van Essentie en SP-lid Anthony van Baal, komen er toch pinautomaten in Melderslo en Swolgen. De zogenoemde servicecorners blijven bij wijze van proef een jaar staan.

De servicecorners vormen een alternatief voor de pinautomaten die vorig jaar uit de dorpen verdwenen. De pinautomaten werden verwijderd, omdat het gebruik niet in verhouding stond met de kosten. Uit beide dorpen kwam veel protest op het besluit van de Rabobank. Op verzoek van de gemeenteraadsfracties van CDA, SP, PvdA en D66 werden daarop gesprekken gevoerd met Raaf Open Systemen, een bedrijf dat multifunctionele servicecorners plaatst. Daar kunnen mensen niet alleen geld pinnen, maar ook postzegels kopen, geld storten of de ov-chipkaart opwaarderen.

Gemeente Horst aan de Maas treedt op als huurder van de servicecorners. Per servicecorner zijn de kosten 30.000 euro per maand. De kosten worden verdeeld door de gemeente, provincie Limburg en de beide dorpsraden van Melderslo en Swolgen. Raaf Open Systemen gaat uit van 90.000 transacties in beide dorpen per jaar. Per transactie geld een vergoeding van 0,42 euro, waardoor er een tekort zou ontstaan van 22.000 euro. Omdat het echter niet zeker is dat deze transacties worden behaald, was met name Essentie dinsdagavond 26 mei tijdens de gemeenteraadsvergadering kritisch op het voorstel. Fractievoorzitter Bram Hendrix was van mening dat het opzetten van een servicecorner geen taak is van de gemeente. “Ik zie geen maatschappelijk probleem. In een straal van 5 kilomter dient een pinautomaat aanwezig te zijn en dat is momenteel het geval. De wereld verandert. Er wordt minder met cash geld betaald. Wij denken dat die 90.000 transacties bij lange na niet gehaald en dat het tekort dus gaat oplopen. Ook voor de dorpsraden die er hun prioriteitsgelden voor gaan inzetten.” SP-fractievoorzitter Anthony van Baal sloot zich bij de woorden van Essentie aan. De rest van de partij en ook CDA, D66 en PvdA stemden met het voorstel in. Naar verwachting worden de servicecorners in september geplaatst. De precieze locaties in de dorpen worden nog nader onderzocht.