PayQuest
info@payquest.nl
+31 (0) 85 90 21 910

Contant geld is onmisbaar

Contant geld is onmisbaar

Topeconomen pleiten voor het afschaffen van contact geld. Witwassen en andere financiële misdrijven zouden daarmee verdwijnen. De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag vinden echter dat we niet zonder cash kunnen.

De samenleving kan zonder contant geld niet functioneren, vindt 83 procent. “Contant geld moet altijd blijven.”
Een op de vijf denkt wel dat het baar geld ooit zal worden afgeschaft. Maar dat betekent volgens 63 procent niet dat daarmee het aantal overvallen zal afnemen. Een voorstander van afschaffen licht zijn standpunt toe: “Omdat het een veiliger gevoel verschaft. Maar de criminaliteit zal niet minder worden want het geboefte zoekt dan toch naar andere mogelijkheden, die aard zit nu eenmaal bij zulke mensen ingebakken.”
Een van de argumenten die voorstanders van het uitsluitend elektronisch betalen aanvoeren, is dat de strijd tegen zwart geld en criminaliteit dan makkelijker wordt. Meer deelnemers aan de stelling betwijfelen dat. Voor 83 procent van hen zijn dat geen redenen om het contante geld in de ban te doen, en 90 procent vindt het naïef om te denken dat met de cash de criminaliteit verdwijnt.
Centrale banken zouden het fijn vinden als de munten en biljetten niet meer zouden bestaan. Dan kunnen zij immers de rente tot onder nul laten dalen als middel om de economie te stimuleren. Maar dit is voor u evenmin een reden om afstand te doen van het contante geld. En zijn de vertrouwde geldstukken uit de tijd, zoals de Duitse econoom Bofinger uitdraagt? Van de deelnemers is 14 procent het met hem eens. “Het is 2015. Contant is uit de tijd. Maar de meesten van u denken er anders over.”

Kinderen
“Hoe leer je kinderen met geld omgaan? Nu kun ze ze €5 meegeven voor een boodschap, dan je bankpas? Geld voor rapport, een klusje, etc, hoe gaan we dat doen? Belachelijk idee dus! De banken zullen er wel veel baat bij hebben”, merkt een tegenstander op.
Tussen de 10 en 15 procent van de deelnemers aan de stelling ziet wel iets in de toekomst van louter pinnen en e-bankieren. Zo is 13 procent het niet eens met de stelling dat er zonder contant geld geen vrije samenleving bestaat.
Twaalf procent ziet er geen bedreiging van privacy in als er alleen nog maar elektronisch betaald kan worden. Vijftien procent vindt het niet klantonvriendelijk als er alleen een pinautomaat staat en de kassalade ontbreekt.

Wantrouwen
De meerderheid echter beziet een cashvrije samenleving met wantrouwen. “De overheid krijgt steeds meer inzicht in jouw uitgaven. Daar hebben zij niets mee te maken.”
“Ik vind het een onbetrouwbare en zelfs gevaarlijke ontwikkeling”, zegt een tweede.
Een ander vindt het best als contact zou worden afgeschaft, “maar anoniem betalen absoluut niet!” “Ik wil graag ook eens ergens zijn zonder dat iemand dat hoeft te weten. Dat is nu al bijna onmogelijk. Er zou verplicht een anonieme betalingsmogelijkheid moeten zijn naast het direct betalen via de banken.”