PayQuest
info@payquest.nl
+31 (0) 85 90 21 910

Contant geld nog geen vergane glorie

Contant geld nog geen vergane glorie

Nog altijd minder betalingen met plastic geld

AMSTERDAM – Contant geld heeft zijn tijd gehad, zeiden buitenlandse economen dit weekend. Nederlandse banken, winkeliers en marktkooplui denken dat we nog niet aan afschaffen toe zijn.

Bijna 40% van de betalingen gaan met de pinpas. In 2014 waren dit 2,9 miljard betalingen, een toename van bijna 10% ten opzichte van 2013. Vooral kleine bedragen worden steeds vaker met de pinpas betaald.

De Duitse econoom Peter Bofinger pleitte dit weekend in Der Spiegel voor afschaffing van munten en biljetten om criminaliteit tegen te gaan en rentebeleid effectiever te maken. Het einde van contanten lijkt echter ver weg.

Er zijn winkels in Nederland waar je alleen kunt pinnen (zoals supermarktketen Marqt) en winkels met pin-only kassa’s, maar volgens Tom Ponjee van Detailhandel Nederland zijn zij nog niet goed voor 1% van het totaal. Ponjee denkt dat de samenleving nog niet is ingericht op afschaffing van contant geld. Hij ziet dat klanten zelf steeds meer pinnen, maar dat winkeliers graag nog de mogelijkheid bieden te betalen met contant geld.

Ponjee: “We stimuleren pinnen wel en hebben wel de ambitie om de verhouding pinnen/contant van 40%-60% voor 2018 om te draaien. Want pinnen is veiliger. Bijna elke dag wordt er wel een cassiere overvallen om contant geld dat in de kassa zit.”

Naast de wil van de Nederlandse consument is de Europese consument is de Europese Commissie ook een obstakel voor afschaffing, zegt Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland (opgericht door banken). “Europa staat voor vrij betalingsverkeer. In Nederland heeft bijna iedereeen een pinpas, maar een Roemeen zonder bankrekening en pinpas moet ook in Parijs kunnen betalen.”

Belangrijk bezwaaar tegen afschaffing van contanten is het ontbreken van alternativen bij storingen, zegt ook de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel. De marktvereniging zag in enkele jaren een grote stijging van het aandeel pinbetaleingen van 20% tot ruim de helft van alle transacties.

“Met subsidies kunnen we via campagnes pinnen op de markt stimuleren. Over tien jaar kan de markt best zonder contant geld”, zegt voorzitten Hans Achterhuis. “Onze jongens zijn niet bang voor nieuwe ontwikkelingen.” Realistisch vindt Achterhuis afschaffing echter niet. “Consumenten blijven behoefte houden aan contant geld.”